7 saker att göra i Bollnäs på sommaren

Visste du att Bollnäs, som ligger i Hälsingland, byggdes av en svensk-amerikansk handelsman som ville skapa en stad i Sverige enlig amerikansk förebild? Senare, under början av 1900-talet fanns här en monteringsfabrik för amerikanska bilar.

Världsarvet hälsingegårdar

Flera av de vackra hälsingegårdarna som ligger på UNESCO:s världsarvslista finns i närheten av Bollnäs. De sju gårdarna som finns på listan representerar sammanlagt över1000 gårdar och 400 dekorerade rum. Just koncentrationen av välbevarade interiörer är unikt. De här gårdarna vittnar om en svunnen tid och tradition där bönderna inom ett begränsat geografiskt område kombinerade avancerad byggteknik med folkkonst. En del av gårdarna kan man besöka på sommaren. Gårdar som ligger nära Bollnäs är de i Arbrå, Alfta och Flor. Gården i Alfta kan rekommenderas då den ger en bra introduktion till världsarvet och här finns också ett café. Café finns även i Arbrå.

Knupbodarna - fäbodvall

Vid Kilafors, söder om Bollnäs, ligger denna anrika fäbodvall nedanför det mäktiga Digerberget. Knupbodarna tillhör de mest välbevarade fäbodarna i Hälsingland och de har anor från sent 1600-tal. För närvarande drivs ingen verksamhet här men ta gärna med fika och slappna av i den värmande solen mot fäbodväggen. Eller ta med fikat upp till toppen av Digerberget och njut av den milsvida utsikten därifrån.

Besök en annorlunda glashytta

I Bollnäs ligger en alldeles speciell glashytta. Återbrukshyttan tillverkar fantastiskt vackra glasföremål av glasavfall. Taklampor, självbevattnare, snapsglas, skålar och mycket mer tillverkas här av gammalt glas. Allt snyggt, innovativt och smakfullt. Här ges också en kurs i omformning av förpackningsglas. Udda och kul! Öppet onsdag-torsdag 11–17 och fredag-söndag 11–15.

Lanthandeln Café & Keramik

Lite mer traditionsenligt hantverk, givetvis allt lokaltillverkat, hittar ni på Lanthandeln Café & Keramik i Växbo, strax utanför Bollnäs. Här hittar man hemlagad glass som gjorts av lokalproducerad mjölk och kaffe med dopp. I denna nostalgiska miljö finner man även keramik och inredning, både samtida och från förr. Under juni, juli och augusti är det öppet måndagar-söndagar kl. 10-17.

Antikrunda

För den som gillar antik och nostalgi finns det ett stort utbud i Bollästrakten. På Blomstens Antikaffär i Vallsta hittar man allmogemöbler från Hälsingland – allt med god kvalitet. Hårga Antik har en massa kuriosa från Hälsinglands gårdar. Jöns-Halvars Antik ligger i ett ombyggt stall från 1766 och fokuserar på antikviteter av högre klass. Larshans Antik & Inredning ligger i den K-märkta klungbyn Sörfly. Information om dessa och andra alternativ finns här (http://www.bollnas.se/turism/index.php/se-goera/loppis-och-antikt).

Räk- eller buffétur med S/S Warpen

Åk med ångbåt i Ljusnans dalgång. Under sommaren erbjuds på S/S Warpen (under olika dagar) räkkryssning, Hälsingebuffé och lunchbuffé. Det finns även en picknicktur om man inte vill äta mat i restaurangen. Båten kan även chartras.

Växbo linfabrik

Naturligt lin har en speciell plats i Hälsingland. På Växbo linfabrik får ni gå på visning och se hur lin tillverkas i ett av de få linneväverier som finns kvar idag i Sverige. I anslutning till väveriet ligger en fabriksbutik där ni kan fynda varor av både 1:a och 2:a sorteringen. Resten av omgivningen är också sevärd med saltkvarn från 1800-talet, keramikverkstad, bageri och gamla linberedningsverk från 1800-talet. Här finns även en restaurang.

12 jul 2018